Панфилов ауданында Жаркент крахмал диірменінде өндірілетін жүгері сиропының есебінен қантқа деген қажеттіліктің бір бөлігін өтеу ұсынылады, деп хабарлайды іскер Қазақстан.
Жүгеріде 75% дейін қант бар, сондықтан сироп тамақ өнеркәсібінде және тамақ дайындауда қоюландырғыш және тәттілендіргіш ретінде қолданылады. Осылайша, оны табиғи қантты алмастырғыш ретінде пайдалануға болады, деп хабарлайды облыс әкімінің баспасөз қызметі.
Айтпақшы, елдегі қант тұтыну көлемі 550 мың тоннаны құрайды, оның жартысы – өндірістік сұраныс. Бұл қажеттіліктің негізгі бөлігін Жаркент крахмал зауыты өтеуге дайын. Ол үшін жаңа желі ашып, кәсіпорынды кеңейту жоспарлануда. Бүгін облыс әкімі Бейбіт Исабаев Панфилов ауданына жұмыс сапары барысында осы бағытты дамыту жоспарлары мен жобаларымен танысты.
Белгілі болғандай, кәсіпорын ірі кондитерлік фабрикалар мен сусындар шығаратын зауыттарды қажетті өнімдермен қамтамасыз ете отырып, жылына 75 мың тонна жүгері сиропын өндіреді. Жақын арада – қуатты екі есеге арттыру. Жалпы, зауыт жылына 120 мың тонна жүгеріні тереңдетіп өңдейтін 28 өнім түрін өндіреді. Кәсіпорынды кеңейту аясында 200 мың тоннаға дейін жүгері қабылдау жоспарлануда. Бұл ретте облыс әкімі аграршыларды ынталандыру қажеттігін атап өтті.
Сапар аясында Бейбіт Исабаев жақын жерде орналасқан “Универсал” полипропилен қапшықтарын өндіру кәсіпорнына барды, онда зауытта жылына шамамен 50 млн.қап өндіріледі.